Friday, June 28, 2013

Wagyu tasting


I went to “Wagyu tasting” which was hosted by WA SHOW and Tokyo sushi academy. It is not easy and cheap to have Japanese beef in Singapore, so I was super excited! Most of Wagyu in Singapore are imported from Kagoshima prefecture in japan. We enjoyed wagyu with great sakes to be paired with each dish.

WA SHOWと東京寿司アカデミーが主催する和牛テイスティングに参加してきました。シンガポールに来てからはそう簡単にはいただけない和牛なのでワクワク!現在シンガポールが日本から輸入している和牛は主に鹿児島産なのだそうです。その鹿児島牛と日本酒を一緒に楽しむ試食会でした。

We could have any sake we wanted to try with each dish. I had “Katsuyama Tokubetsu-Jyunmai-En-“ with the first dish Wagyu cut stake with sweet miso sauce served with grated  radish and apple.  It went well with sweet miso sauce and its acidity lifted up the flavour of the beef. This Jyunmai sake is made with rice has been polished down to 55% of its original size which means it could be Ginjyo grade. It has beautiful soft aroma of white peach and melon and has rich rice-like flavour and firm acidity to support the food. I liked the feeling of Ginjyo aroma throughout from mouth to nose.

好きなお酒を食事に合わせていただけたので一品目の和牛カットステーキにはしっかりした宮城の純米酒「勝山 特別純米“縁”」を合わせました。ソースは甘めの味噌と林檎のおろしを合わせたものだったので純米酒にぴったりでした!この縁は、純米酒なのに吟醸酒レベルの精米歩合55%まで磨かれています。白桃やメロンのような綺麗で柔らかい香りに、味わいはしっかりとしたお米の旨み、食事を支える酸味と骨格持ち合わせています。個人的に喉を通った後に鼻からすっと抜ける吟醸香がとても好きでした。
 


 
Next sake was “Bunkajin-Jyunmai Ginjyo” from Kochi. This sake is not filtrated with activated carbon and posturized only once (usually twice), so original flavour of sake is there and fresh and refreshing.  

続いていただいたのは高知の純米吟醸「文化人」。このお酒は無濾過で、しかも通常二回行う火入れを一度だけしかしていないので、みずみずしい果実とスッキリした吟醸香が特徴的でした。飲みやすい!


I had “Zaku –Gen no Tomo- Jyunmai”from Mie with second dish” Beef Shabu-Shabu”. It has a gentle aroma of rice bag, slightly apple and pear. Its acidity and Umami flavour support food very well especially with this slightly sweet sesame sauce.

牛肉のしゃぶしゃぶサラダに合わせたのは三重の純米酒「作“玄乃智”」香りは穏やかですが、しっかりとした酸味と旨みを持ち合わせているのでまさに食中酒に最適!ゴマダレと牛肉の甘みがお酒と見事に調和していました。



Third dish was “ Gyudon( rice bowl with beef)” and I picked “Toyo Bijin-Jyunmai Ginjyo” from Yamaguchi. Aroma was gentle and elegant with apple and white peach. On your palate, rice flavour was spread throughout in the mouth and elegant acidity came right after that.

牛丼には山口の純米吟醸酒「東洋美人」。香りは穏やかで落ち着いた果実香がします。味わいはとても綺麗で上品な印象。口に含むとお米本来の甘みが口に広がるのと同時にほどよい酸味が追いかけてきて最後に味を引き締めてくれます。

The last dish was beef sushi with sweet miso sauce. For this sushi, I had “Atago no Sakura-Jyunmai Daiginjyo” from Miyagi. This sake was very light and clean so it got along with the flavour of Yuzu on the sushi .If you put on your mouth you can taste more flavour of rice and its sweetness. I think it is better with simple taste of sashimi and sushi but you can still enjoy sake by itself.

お料理の最後は牛肉寿司。牛肉は甘めの味噌で味付けされています。このお寿司には宮城の純米大吟醸「愛宕の桜」。お寿司の上に乗ったアクセントの柚子の香りがお酒の果実香と絶妙に合わさって鼻から抜けていきます。とても爽やかでスッキリとした印象のお酒です。よく味わってみるとだんだんコクと甘みを感じられる一本でした。食事の後にお酒単体で楽しむことができました。



Dessert was premium Japanese melon!!It was juicy and sweet! Now I know why Japanese fruits are so expensive… but it is worth the money!

お料理の後に極上のメロン!ジューシーで甘みたっぷりで美味しかった…
やっぱり日本のフルーツは高いのには理由がありますね。

Thank you so much Wa show and Tokyo sushi academy.

Wa Showさん、東京寿司アカデミーの皆さんどうもありがとうございました。

 

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