We had blind wine tasting at Yusuke
san’s house. He is one of sommelier I respect and taught me a lot! Today’s
theme is…”Cote de Nuits”. Each of us had to bring a bottle of wine from Cote de
nuits and as soon as we got to there we had to cover up the label not to show
anybody! I was thrilled!
ソムリエの大先輩、雄介さんのお宅で一人一本ブルゴーニュワインを持ち寄りテイスティングをしました。テーマは“コートドニュイ”地区における赤ワインのの味わいの違いです。
何を持ってくるのかは当日まで秘密だったのでとてもワクワクしました。持ってきたワインは誰にも見られないように一人づつラベルを覆い隠して、ブラインドテイスティング開始です。
We took notes about each wine and
guessed the region, wine maker and vintage. At the end, we all read out
comments and showed the label one by one.
1つずつテイスティングコメントを記入しながら飲み比べていきました。そして最後に一人ずつコメントを発表しながらラベルを出して答え合わせをしました。
Easiest one was Chambolle Musigny
because of its elegant character and we all guessed right. Guessing Vintage is
so difficult…
違いが見えるとすごく面白い。Chambolle
Musignyはエレガントで優しい特徴が出ていたので全員正解でした。他は…みんなだいたいは当たっていたかな。ヴィンテージを当てるのにはまだまだ修行が必要です。
All of them are made from the same grape”Pinot
Noir” but taste very different. This is why Burgundy wine is so interesting and
fascinates me a lot!
同じブルゴーニュのワインでピノノワールという同じブドウ品種なのにこんなにも違いに出るのは面白い。だからブルゴーニュワインは面白いのです。
What we had were…
持ち寄って開けたワインは…
-2003 Nuits Saint Gerges / Fredric
Magnin
It has powerful and concentrated
flavour and aroma of black currant and cherry. The texture was velvety and
jammy.
2003 ニュイサンジョルジュ / フレデリック・マニャン
力強くて凝縮されたブラックカラントやチェリーの香りと味わい。ジャムのような果実の凝縮感を持ち滑らかな舌触りでした。
-2001 Gevery Chambertin 1er crus Combe aux Moines /Rene Leclerc
Aroma was earthy, and I
also found faint leather, spices and mushrooms in fruits elements. The palate
is powerful but smooth with mature tannin and there is plum and black currant.
I thought it was a little bit elegant to be Gevery.
2001 ジュヴレ・シャンベルタン プルミエクリュ コンブ・オー・モンヌ / ルネ・ルクレール
果実香の中にジュブレらしい土の香り、革、スミレ、スパイスやキノコの香りがします。味わいは力強いのですがジュブレにしては少し上品かなと思いました。プラムやブラックベリーとスパイス、そして熟成するにつれてこなれた滑らかなタンニンを感じられました。
-2002 Chambolle Musigny / Pierre Bourée Fils
I could
see the pale ruby with orange rim from the appearance. Aroma was very elegant
and soft with red fruits like strawberries and raspberries. The palate is also elegant
with silky texture.
2002 シャンボール・ミュジニ / ピエール・ボレ・フィス
外観は少しオレンジがかった淡いルビー色。香りはとても優しくエレガントな赤い果実が漂います。味わいは香りのイメージに近いエレガントさを持ちシルクのような飲み口でした。It has rich and concentrated fruits aroma with a faint spices like nutmeg. The palate is still fresh with concentrated red to black fruits like plum and red currant.
2008 ニュイ・サンジョルジュ レ・ドゥ・スリジェ / ドメーヌ・ローラン・ペール・エ・フィス
凝縮された豊かな果実の香りの中にほのかにナツメグのようなスパイス香がしました。味わいは若々しいプラムやレッドカラントなどの赤から黒にかけた果実が凝縮しています。
Yusuke san has a wine cellar with
great wines and he opened some of them for us! We were super excited and
enjoyed a lot. He opened “1999-Mazoyères Chambertin Grand Cru / Camus
Pere&Fils” It has bright ruby red with a little fade at the rim. Aroma is powerful but also elegant and matured with comport of cherry and currant. It was well-balanced with concentrated fruits, silky tannin and elegant acid.
”2000-Chateau Lascombes / Margaux”は、スパイスやコーヒー、まだ若々しいベリー系の果実の香りがしました。味わいは土、アニスのようなスパイス、そしてブラックベリーやブラックチェリーなどの色の濃いフルーツが凝縮されていました。これはかなりポテンシャルが感じられました!(飲んでしまったけれど…)
And…Special blend wine made by famous
Japanese sommelier Mr.Tasaki and it was not even on the market!
あの有名なソムリエの田崎さんがブレンドした市場に出回っていないお宝も飲ませていただきました!
It was great time to know and enjoy
wines! Thank you very much Yusuke san!
とても幸せで楽しい勉強会でした。雄介さん、ありがとうございました。
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