Thursday, February 28, 2013

Kitsukura Brewery -橘倉酒造-


I went to “Kitsukura Brewery” in Nagono. Kitsukura is a long-established brewry in Saku-city.

長野佐久にある橘倉酒造に伺ってきました。橘倉酒造は伝統のある古い酒蔵です。

It was the time for sake brewing and we could see the sake brewing in the huge tank. Moromi’s voice (sound of bubbles) compelled me forward breathlessly as I listened. I also smelled fresh sake aroma and it attracted me.

仕込みの時期だったので発酵中のお酒のタンクを見せてもらうことができました。醪がゆっくりと泡をたてる“しゅわしゅわ~”という音が聞こえます。このフレッシュなお酒の香りが大好きです。

Stainless tank is high and deep, so they have to stir from upstairs with “Kai” which is long wooden stick. He made it look so easy to stir but in fact it is much harder than it looks. Besides that, there is not much air above the tank since sake mash is producing lots of CO2 to produce alcohol that makes it harder! If you approach to the tank or fall into the sake tank…you will be in extreme danger. However it is drawing me towards it…woo its dangerous.

タンクはとても背が高いので2階から櫂と呼ばれる棒を使ってかき混ぜます。見た目はすごく簡単そうなのだけれども…実際に櫂を持たせてもらうと相当な力仕事なのだと気づかされます。発酵中の醪はアルコールを作るために二酸化炭素を発生させています。なので、この力作業の中顔をタンクに近づけるともしくは落ちてしまうと大変な事になってしまうのだそうです。でも…引き込まれそうなくらいいい香りなんです‼危険、危険。


We had beautifully clear underground water. It was not colder than I expected even in winter time.

自慢の仕込み水をいただくことができました。気温はとても低く寒かったのですが地下水なので思っていたより冷たくありませんでした。日本の名水は本当に美味しい。

My grandfather bought aged sake and I enjoyed rich Jyunmai sake there. It was another  great brewery tour. Thank you so much Mr.Kitsukura.

帰りに祖父は古酒を買っていました。私はしっかりとした純米酒を楽しみました。

どうもありがとうございました。

 

Kitsukura Brewry:

3840301 長野県佐久市臼田653-1
Usuta, Saku-city, Nagano


営業時間(opening hour) 9001900, 土日・祝日は17:00(on Saturday, Sunday and PH)

No comments:

Post a Comment