We had double celebrations of Hari Raya and Singapore national day on long weekend! Since I moved here I have to celebrate the day and know what is going on. August 8 was the “Hari Raya” which is an important religious holiday celebrated by Muslims worldwide that marks the end of Ramadan. 9th was Singapore national day to celebrate indepenpence from Malaysia in 1965. This is biggest event in Singapore and cerabrate with a parade with helicopters and military airplanes by students and army, an address by the prime minister,and fireworks. I opened "Houka Jyunmai" on Singapore national day!
8月8日はハリラヤと呼ばれるイスラム教における最大のお祭り、そして9日はシンガポールのナショナルデー“シンガポールが都市国家として分離独立したことを記念する祝日”でした。マリーナベイに設置されたステージではシンガポールの各民族、学生、軍隊などのパレードが行われる大きなイベントです。軍用機が飛び交い、ヘリコプターやボートのパフォーマンスもありました。これに伴い世間は4連休だったので国中がすごく賑わっていました。
I enjoyed exciting parade and fireworks from friend’s house by the Marina Bay! There were so many people wearing national red color T-shirt by the bay.
私はマリーナベイに面する友人宅のバルコニーから優雅に花火を楽しみました。ナショナルデー用の赤いTシャツを着た人たちがたくさん!
After that we opened sake to celebrate Singapore national day! (in Japanese way…)
またせっかくの祝日なので日本酒を開けてお祝いしました。(シンガポールだけれども、日本人らしく祝ってみました…)
The name of sake is Jyunmai-sake “Houka”
開けたのは「豊香 純米酒」。
“Houka” is limited sake from Toshimaya Brewery by the Suwa-Lake in Okaya-City in Nagano.They are famous for the brand ”Miwatari” which is popular with local people.
豊香は信州の諏訪湖のほとり、岡谷市にある豊島屋がつくる限定酒です。豊島屋では主に神渡(みわたり)というブランドの日本酒を造っていて地元の人々から人気を集めています。
This sake has full body with rounded rich rice-like flavour and that’s my favourite!It is also unpastrized and undilluted sake.
私が好きなお米の味わいを活かしたフルボディータイプの純米酒。ちなみに生原酒です。
I recommend to have Jyunmai-sake by the glass like this in the secound picture.
純米酒はこのようなグラス(写真2枚目)で飲むのがお勧めです。
Appearance was slightly straw color. Once you see the lable,you would imagine that it is aromatic sake from the name(Houka means Aromatic),but in fact it slightly has aroma of rice and apple. It is also very balanced with its acidity, sweetness and Umami. On the label, it says ”Nihonsyu-do -4”( means “sake meter value : the way we measure the sweetness to dryness level of a sake. – is Sweet, + is Dry)but because of rich acidity it is smooth and dry in the end .
グラスに注ぐとほんのり色づいて見えます。名前を聞くと吟醸酒のような香り豊かなお酒を想像しますが、香りは穏やかで上品です。旨み、酸味、甘みをバランス良く合わせ持ったのどごし爽やかなとても印象的なお酒です。日本酒度はー4という表記ですが、実際に飲んでみると酸味をしっかり持っているので後味のキレがよかったです。
They use”Yoshi-nero” as kakemai(rice used for Moromi mush) which is not familier and cheaper. Because of that they can make sake with low cost. It is quite hard to find good sake like this with this price! Great cost performance!
掛け米には「ヨシネロ」というあまり知られていないお米を使用していることもあって意外にもお手頃なお値段です。この値段でこの味?…とビックリするほどコストパフォーマンスの高いお酒なのです。
By the way, first time I met this sake was when I went back to Japan in this February. One of my junior from Mandarin got a reservation and took me there.The reason why she picked this place for me was that I was telling her how much I miss Japanese food. Master of this Izakaya is from Nagano and he recommended me “Houka” from my pereferance!
私がこのお酒に初めて出会ったのは今年の冬に日本へ帰った時でした。日本食が恋しいという私のために後輩が用意してくれたお店。ここの店主が長野出身で私の好みに合わせて紹介してくれたのがこの長野のお酒「豊香」でした。
This sake is hard to find even in Japan since it is limited sake…If you see it, you should try it by all means!!
限定酒なのでなかなか都内でも見かけないですが(シンガポールでは見たこともないです。)、本当に美味しいお酒なので見つけたらぜひ飲んでみてください。
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