I went to Orihara-Shoten to attend the sake tasting with”Tokoro
Brewery”. Mr.Tokoro is 5th generation of Tokoro brewery and he launched
a new brand”Boujimaya” 13 years ago. The main reason he launched this brand was
that he wanted to make sake which he truly loves and enjoys! Besides that, he wanted
to make modern style sake which goes well with not only Japanese food but also
western cuisine and gives you an appetite. Through trial and error, he succeeded
to make this beautiful style of sake with strong acidity which suppo
先日、折原商店にて行われた房島屋のテイスティングに参加してきました。所酒造の五代目の杜氏である所さんは13年前に自分が本当に美味しいと思うお酒を造りたいと思い「房島屋」というブランドを立ち上げたそうです。和食だけでなく洋食も多く食べる現代の食事に合うお酒、そして食べ物が進むような食中酒とは何かと試行錯誤してたどり着いたのが酸がしっかりした“房島屋”だそうです。
Tokoro brewery is a very small brewery and there are only 4
employees! Because of that, at the present moment Singapore is the only country
they distribute outside of Japan. I was very surprised about the fact they are
making such wonderful sake with really a small number of people.
所酒造はとても小さな酒蔵で家族と2人の地元の従業員の4人で酒造りをしているのだそうです。なので、房島屋は海外への出荷はまだシンガポールのみなのだそうです。私はこんな素敵なお酒をたった四人で造っている事実に驚きを隠せませんでした!
At this tasting we tried 6 different kinds of Boujimaya sake!
お酒今回のテイスティングでは6種類の房島屋を飲み比べました。
お酒今回のテイスティングでは6種類の房島屋を飲み比べました。
The other one with “Yamada-nishiki” has clearer colour than the first one and calmed with a faint rice aroma. Once you ship the sake, soft rice-like aroma spreads throughout in your mouth and stronger acidity comes right after that! I think the one with Yamada-nishiki is softer and has rich flavour of the rice.
山田錦は五百万石より香りが穏やかなイメージですが、口に含んだ時の香りはより豊かでした。酸もよりしっかりしていてエレガントでした。お米の比較で言えば、山田錦を使用している方がより芳醇で柔らかいニュアンスが出てると思います。
Next one was the highest range of Boujimaya “Jyunmai-Daiginjyo” with Yamada-nishiki. Aroma was the most brilliant with apple, muscat and melon. It is very balanced with acidity and Umami and has crisp after taste. I will recommend it to have with sashimi and sushi, also appetizers.
次に頂いたのは房島屋で一番グレードの高い山田錦で造られた純米大吟醸。今回頂いた中では一番香りが華やかでリンゴやマスカット、メロンのような香りがしました。味わいは旨みと酸味のバランスが良く、スッキリした後味なので刺身や寿司、前菜と共に楽しめると思います。
We moved to 2 different unfiltered and unpasteurized sakes with Gohyaku-mangoku. The first one has refreshing and fresh aroma of the fruits. On the palate, it has balanced sweetness from rice and acidity with refreshing after taste.
そのあとは純米の無濾過生原酒を二種飲み比べ。どちらも五百万石を使用しています。一つ目は爽やかなフルーツの香りが印象的。米本来の甘みと酸味のバランスが非常によく、後味はスッキリとしています。
The second one was in a beautiful blue bottle which represents summer and gives you a feeling of coolness! This sake is made to fit hot summer day, so Singapore is the best place to try! (It is only available during summer though…)It has sharp acidity with refreshing finish, so you can enjoy it on the rocks with BBQ.
二つ目は夏らしいブルーボトル!ドライでシャープな飲み口が夏の時期や年中真夏のシンガポールにピッタリです。(とは言っても、夏限定ですが…)アウトドアに適するようにロックでも楽しめる味わいに仕上げられています。
At the very last, we had “Jyunmai Cho karakuchi”.It has aroma of melon. On your palate, I could taste Umami from the rice and right after that strong acidity came after and which gives you refreshing after taste. As its name suggests, this is super DRY sake.
最後は純米の超辛口。ほのかに華やかなメロンのような香りがします。味はしっかりとしていて旨みもあり、強い酸味が味をギュッと引き締めてくれます。超辛口というだけあってしっかり酸が効いた辛口酒でした。
Overall, Boujimaya has a unique character with strong acidity. Mr.Tokoro advised me that all Boujimaya sake can be chilled and warmed because they have great acidity to stand up with heat.
全体を通して確かに酸を特徴にしたお酒が多かったです。所さんによると、酸がしっかりとしているぶん全てお燗でも楽しめるお酒に仕上げているそうです。
Thank you so much Mr. Tokoro and Orihara Shoten!
所さん、折原商店の皆様どうもありがとうございました。
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